An Guide to More Authentic Ways of Exploring Havana
Cuba,  Latinamerika,  Rejse

De 25 bedste oplevelser og seværdigheder i Havana, Cuba

Cubas hovedstad, Havana, er på mange rejsendes liste over destinationer som de gerne vil besøge, og det er der god grund til!

Havana er en fascinerende by!

Den cubanske hovedstad byder på smukke koloniale bygninger, UNESCOs verdensarvssteder og en masse fascinerende historie og kultur… Og selvfølgelig masser af smukke gamle Amerikanerbiler!

Jeg har besøgt til Cuba to gange. Første gang var i 2014, hvor jeg studererede spansk i fem måneder ved universitetet i Havana.

Jeg har gået igennem de nedslidte veje i Centro Habana, danset salsa i Vedado, taget utallige lokale dele-taxaer og drukket mojitos på rooftops imens solen gik ned over det Caribiske Hav.

Efter at have tilbragt i alt mere end 6 måneder i Havana, deler jeg her, hvad jeg synes er de 25 bedste seværdigheder og oplevelser i Havana.

Så hvis du sidder og planlægger din første tur til Havana, håber jeg, at du her kan finde inspiration til din rejse til Havana!

Lad os udforske Havana sammen!

Guide til hvad du skal se i Cubas hovedstad: de bedste oplevelser og seværdigheder i Havana

Disclosure: Nogle af linkene herunder er affiliate links. Det betyder at, uden nogen ekstra omkostninger for dig, vil Becci Abroad tjene en lille kommission, hvis du foretager et køb via et af disse links. Det hjælper med at betale udgifterne til sitet. 

Gade i Havanas Vedado kvarter - en af de mange oplevelser i Havana du kan have!

1. Gåtur igennem Habana Vieja

Intet besøg i Havana er fuldendt uden at udforske den gamle bydel i Havana!

Den gamle bydel i Havana er også kendt som Habana Vieja på spansk, eller oversat Gamle Havana! Habana Vieja er en af ​​de mest ikoniske turistattraktioner i Havana.

Habana Vieja er på UNESCO’s verdensarvsliste og kendt for sin velbevarede bygninger fra kolonitiden, brolagte gader og smukke pladser.

Habana Vieja starter ved Parque Central (oversat som centralparken) i centrum af Havana og strækker sig ned til havnen i Havana.

I hele Havana vil du en fusion af arkitektur fra den spanske kolonitid og russisk-inspirerede boligblokke fra 1990’erne. I Havana Vieja er det spanske imperiums indflydelse på Cuba og Havana dog særligt godt repræsenteret med mange kolonianske bygninger.

Du bør sætte i hvertfald en halv dag af til at vandre gennem de smalle gader i Habana Vieja eller deltage en gratis guidet tur af Havana Vieja.

Hvilke oplevelser bør du ikke gå glip af i Habana Vieja?

Her er nogle af de vigtigste seværdigheder i Habana Vieja:

 • Calle Obispo er den mest ikoniske og turistede gade i Habana Vieja. Gaden byder på butikker, små kunstgallerier, caféer og restauranter.
 • Plaza Vieja er en af ​​de smukkeste torve i Havana. Torvet kan dateres tilbage til 1559 og byder på smukke kolonianske bygninger. I dag huser bygningerne omkring Plaza Vieja restauranter, barer og caféer.
 • Katedralen i Havana (La Catedral de La Habana) ligger i hjertet af det historiske Havana Vieja. Katedralen er et fantastisk eksempel på cubansk barokarkitektur. Beundre katedralens facade fra torvet, Plaza de la Catedral, og tag et smugkig indenfor for at opleve kirkens smukke interiør.
 • Plaza de Armas er en vigtig plads i den gamle bydel i Havana omgivet af smukke historiske bygninger. Plaza de Armas er også hjemsted for et bogmarked, hvor du finder et bredt udvalg af nye og brugte bøger – dog overvejende på spansk!
 • Museo del Ron Havana Club, oversat som Museet for Havana Club Rum, er et fantastisk seværdighed i Havana, hvor du kan lære om cubansk rom. Museet fortæller historien om romproduktion i Cuba.
 • Museo de la Farmacia Habanera, oversat som Havana apoteksmuseum, giver et unik  indblik i udviklingen af ​​lægemidler og apotekerforretninger i Cuba. Museet fremviser antikt medicinsk udstyr og dokumenter.
 • Castillo de la Real Fuerza er den ældste stenfæstning på hele det amerikanske continent! Fæstningen er en fantastisk turistattraktion i Havana, hvis du gerne vil lære mere om Cubas flådehistorie, da fæstningen huser Havanas søfartsmuseum. Du kan klatre til toppen af fæstningens vagttårn for en fantastiske udsigt over Havana og havnen.

Havana Vieja er et af de mest populære seværdigheder i Havana for turister, da kvarteret er fodgængervenligt, let tilgængeligt og spækket med restauranter, caféer og souvenirbutikker.

Habana Vieja er farverig og turistisk. Men for mig, repræsenterer Habana Vieja ikke det autentiske Havana, som de fleste cubanere lever i. Den cubanske stat har investeret massivt i at renovere Habana Vieja for at gøre det til et smukt og turistvenligt område.

Min anbefaling er, at når du besøger Havana, så prøv at komme lidt ud af den (turistiske) komfortzone i Habana Vieja og udforske andre mere lokale områder så som Centro Habana og Vedado (se mere nedenfor).

Ikoniske farverige koloniale huse i Havana Vieja, det historiske kvarter i Havana er en af ​​de mest populære ting at lave i Havana, Cuba
Plaza de Armas bogmarked i Havana Vieja er et af de mange populære steder at besøge i Havana

2. Besøg el Capitolio

El Capitolio, også kendt som den nationale Capitol bygning, er et ikonisk vartegn i Havana. Bygningen tjener som sæde for Cubas nationalforsamling.

Bygningen ligger centralt i Havana; kun et stenkast fra Habana Vieja og Parque Central. El Capitolio er et sted, du ikke kan gå glip af at besøge i Havana!

El Capitolio blev bygget i 1929 og fremviser fantastisk neoklassisk arkitektur lige USAs Capitol bygning i Washington DC.

El Capitolio har for nylig genåbnet sine døre for offentligheden efter at have været lukket i årevis på grund af restaurering.

El Capitolio tilbyder guidede ture inden i bygningen, hvor du lærer om bygningens historie og får indblik i Cubas politiske landskab.

El Capitolio de la Habana er en af de mange seværdigheder i Havana du bør besøge!

3. Oplev Havanas havnepromenade, El Malecón

El Malecón er en fem kilometer lang havnepromenade, og det er et af de mest ikoniske seværdigheder i Havana.

Havnepromenaden strækker sig langs kysten af Havana. El Malecón starter fra havnen i Havana og kører hele vejen rundt lom kvarterne Habana Vieja, Centro Havana og Vedado.

El Malecón tilbyder en fantastisk udsigt over det Caribiske Hav. Det er en ret imponerende oplevelse at stå ved stenmuren på Malecón og se de massive bølger bryde mod stenmurene og sprøjte vand ud til alle sider.

Et besøg på el Malecón vil også introducere dig til en mere autentisk oplevelse af det cubanske hverdagsliv. Langs havnepromenaden mødes lokale cubanerne for at fiske, unge cubanske par slentre hånd i hånd, og grupper af venner samles for at chatte og nyde havbrisen.

Om aftenen er Malecón et knudepunkt for social aktivitet i Havana. Cubanerne samles for at nyde solnedgangen over Havana med musik og dans i selskab med venner og familie. Gadekunstnere forsøger at underholde de forbipasserende eller sælge roser eller små plastikkopper med rom.

En gåtur langs Malecón er en oplevelser i Havana, du bør gå glip af!

Uanset om du besøger Malecón i løbet af dagen for at beundre udsigten over havet og de historiske bygninger langs promenaden eller om aftenen at nyde Havanas natteliv, så er en af de bedste steder at besøge i Havana.

Solskin over Malecón havnepromenade i Havana er en af de mest populære seværdigheder i Havana

4. Kør en tur i en gamle amerikanerbil

De gamle amerikanerbiler fra 1950’erne er blevet ikoniske symboler for Havana, og at køre en tur i amerikanerbiler er blevet en af de bedste oplevelser i Havana for tourister.

Du vil se klassiske gamle amerikanerbiler over alt i Havana og Cuba. Bilerne er ikke kun til udstilling for turister, der besøger Cuba. Cubanerne bruger faktisk de gamle biler til at komme rundt i Havana og mellem byer på Cuba!

Amerikanerbilerne som cubanerne bruger er normalt de ældre og mindre vedligeholdte biler, som du ser rundt omkring i Havana. De flottere og mere renoverede gamle amerikanerbiler er dem, der bruges til private ture for turister.

Det er en meget populær turistattraktion i Havana er at hyre en en af ​​de gamle amerikanerbiler og cruise langs Malecón.

Der er mange chauffører, der tilbyder ture rundt i Havana med deres amerikanerbil. De fleste chaufførerne, der tilbyder private ture, er parkeret ved Parque Central eller foran El Capitol. Men du kan bestille en tur på forhånd via Civitatis!

Efter min mening er en private tur i en gamle amerikanerbil lidt af en turistfælde i Havana. Men jeg må dog indrømme, at det kan dog være en god måde at opleve mere af Havana på, hvis du kun er på besøg i kort tid.

De cubanske dele-taxaer

I Havana bruger cubanerne de gamle amerikanerbiler som dele-taxier. De fungerer lidt ligesom en lille bus. Cubanerne kalder dem taxis colectivos eller máquinas.

Dele-taxaer kører rundt i faste ruter i hele Havana. Langs deres rute samler dele-taxaer personer op og for en lille penge kan du kører med det stykke vej, der giver mening for dig. Siden det er en dele-taxa, så kan flere personer altså dele den samme taxa.

Dele-taxaer er ikke kun for cubanere! Du kan også stoppe en dele-taxa ved at vifte med hånden for at signalere til dem, at du gerne vil med.

Når de stopper, bør du spørge dem om, de kører i den samme retning som du gerne vil hen. Hvis de kører i samme retning, hopper du ind og kører med på turen. Du er selv ansvarlig for at fortælle chaufføren, hvornår du gerne vil af. Så det hjælper, hvis du har en smule forståelse af Havanas geografi, så du ved hvornår du skal bede om at stå af.

Da jeg boede i Havana, brugte jeg de fælles taxaer meget og havde nogle sjove oplevelser. Men jeg indrømmer, at det i første omgang kan være lidt skræmmende.

Kvinde sidder ved siden af en gamle blå Amerikanerbil i Cuba

5. Besøg Revolutionsmuseet

Revolutionsmuseet, også kendt som Museo de la Revolución på spansk, ligger i det tidligere præsidentpalads i det centrale Havana.

Revolutionsmuseet er en af ​​de bedste seværdigheder i Havana, hvis du vil lære mere om Fidel Castro og den cubanske revolution.

Museet har en fotoudstillinger med forklaringer af begivenhederne op til den cubanske revolution. Museet fremviser også forskellige våben og relikvier fra den cubanske revolution og et udvalg af personlige genstande fra ikoniske figurer som Che Guevara og andre revolutionshelte.

Revolutionsmuseets udstillinger giver et interessant og indsigtsfuldt blik på cubansk historie fra et cubansk synspunkt, hvilket er et synspunkt som vi ikke så tit får indblik i. 

Bygningen, der huser revolutionsmuseet, er en imponerende smuk bygning fra 1920’erne. Oprindeligt var bygningen designet til provinsregeringen, men da den var færdig, blev den brugt som præsidentpalads.

Den sidste præsident, der brugte bygningen, var Fulgencio Batista, Cubas præsident før og under den cubanske revolution. På museets ydrevægge kan du stadig se skudhullerne fra da paladset blev væltet under revolutionen og Batista måtte flygte fra Cuba.

Revolutionsmuseet ligger mellem Paseo del Prado og Habana Vieja.

Få mere information om Revolutionsmuseets Facebook-side.

Beliggenhed: Calle Refugio 1, Havana.

Det cubanske flag hænger på Revolutionsmuseet, en af de bedste seværdigheder i Havana

6. Tag en tur med en bici taxi

I Havana, bici taxis er ekstremt populære! Bici taxi oversættes bedst som cykeltaxi, og er en cykel bygget om til en lille taxa med to sæder bag chaufføren.

På næsten hvert eneste hjørne i Havana kan du finde grupper af bici taxis parkeret, der holder og venter på deres næste kunde. Chaufførerne råber gerne af forbipasserende i håbet om at fange deres opmærksomhed.

En sætning, der er blevet et synonym for bici taxis i Havana er hasta la puerta de tu casa.

På dansk, kan man bedst oversætte hasta la puerta de tu casa til “direkte til dit dørtrin”. Imodsætning til dele-taxaerne, så tager bici taxis dig direkte til et hvilket som helst sted i Havana.

Hvis du ikke er sikker på, hvad en bici taxi-chauffør i Havana råber til dig, så er det højst sandsynligt: Hasta la puerta de tu casa.

På trods af hvad du måske tænker, så bruger cubanerne faktisk hyppigt bici taxis til at komme rundt i Havana med!

Ikke desto mindre er bici taxi chauffører særligt interesserede i udenlandske turister, fordi de håber på at kunne opkræve dem mere for en tur eller få et godt tip fra dem.

For at være helt ærlig, så blev jeg aldrig en store fan af bici taxis i Havana. Jeg kørte træt i de mange påtrængende mandlige chauffører, der på en og samme tid forsøgte at flirte med mig og give mig en for høj pris på en tur…

Hvis du vil prøve en tur i en bici taxis er det min anbefaling, at du aftaler prisen for turen, inden du hopper ind for at undgå overraskelser i slutningen af ​​turen.

Cykeltaxi (bici taxi) parkeret på en gade i Havana, Cuba

7. Beundre cubansk og international kunst på Museo Nacional de Bellas Artes

Museo Nacional de Bellas Artes de Cuba er en af de bedste seværdigheder i Havana, hvis du elsker kunst og kunstmuseer!

Museo Nacional de Bellas Artes de Cuba, oversat til Statens Museum for Kunst i Cuba, har den største samling af kunst i Cuba. Museets samling indeholder både lokale og internationale kunstnere. Kunstmuseet er statsejet og betragtes som et af de fineste kunstmuseer i Caribien.

Museo Nacional de Bellas Artes de Cuba ligger på Paseo de Prado i centrum af Havana. Museet er opdelt i to bygninger; en bygning er dedikeret til cubansk kunst og den anden bygning til international kunst.

Den cubanske kunstsamling giver et indblik i Cubas kunstneriske arv med værker af mange kendte cubanske kunstnere. I den internationale kunstsektion kan du beundre værker af berømte internationale kunstnere, herunder Picasso, Goya og Rubens.

Et besøg på Museo Nacional de Bellas Artes er en skøn oplevelse i Havana, hvis du vil lære mere om Cubas kunstneriske arv og historie.

Få mere information information om museets entrepriser og åbningstider.

Beliggenhed: Trocadero og Avenida Bélgica, Havana.

8. Tag en spansk time

En af de bedste oplevelser i Havana er at tage en spansk time!

På Cuba taler de spansk, men spansk på Cuba har en meget unik dialekt og udtale med mange lokale cubanske bandeord.

Mange af de cubanske slang- og bandeord er meget forskellige fra de ord og vendinger, som bruges i andre spansktalende lande. Det gør Havana til et rigtigt sjovt og anderledes sted at lære spansk.

Jeg er stor fan af at forbedre dit spanske ved at være i et miljø, hvor du har mulighed for at øve spansk med folk, der taler spansk som deres modersmål – både i og uden for klasseværelset! 

Da jeg var i Cuba, tog jeg et spanskkursus på Universitetet i Havana. Desværre ser det ud til, at universitetet er holdt op med at tilbyde disse kurser for udlændinge. Der er dog mange andre sprogskoler og private undervisere i Havana, der tilbyder privat undervisning baseret på dine behov og færdighedsniveau.

Noget som jeg virkelig holdt af ved at have spanskundervisning med Cuba var, (udover selvfølgelig at forbedre mit spanske), at have et sikkert rum til stil lærerne spørgsmål om cubansk historie, traditioner og livsstil.

Så uanset om du er nybegynder, der ønsker at lære det grundlæggende eller en avanceret spansktaler, der ønsker at forbedre dine færdigheder, så vil en spansk time i Havana hjælpe dig med at lære mere om cubansk spansk!

Become Fluent in any Language
Gadeskilt og gamle bygninger i Havana, Cuba

9. Nyd en slentretur langs Paseo del Prado

Paseo del Prado, også kendt som Paseo de Martí, er en af de smukkeste gader i Havana og en af ​​mine yndlings seværdigheder i Havana.

En slentretur langs Paseo del Prado byder på et indblik i Havanas spændende historie og smukke arkitekture.

Gaden har smukt udsmykkede jernlygtepæle, marmorbænke og bronzeskulpturer, der viser Havanas tidligere indbyggeres rigdom og storhedstid.

Paseo del Prado fungerer som en skillelinje mellem Old Havana og Centro Havana, hvilket gør det til et bekvemt sted at begynde at udforske byens forskellige kvarterer.

10. Besøg fæstningen Fortaleza de San Carlos de la Cabaña

Fæstningen San Carlos de la Cabaña, også blot kendt som la Cabaña, er en historisk fæstning beliggende på en bakketop med udsigt over Havana bugten, lige overfor Habana Vieja.

Fæstningen blev bygget i det 18. århundrede til forsvare Havana mod fremmede magter og piratangreb. Fortaleza de San Carlos de la Cabaña betragtes som en af ​​de største fæstninger på hele det amerikanske kontinent.

Fortaleza de San Carlos de la Cabaña byder på en af den bedste udsigt over Havana og den omkringliggende kystlinje med Malecón og det blå vand i det Caribiske Hav.

I 1982 blev Fortaleza de San Carlos de la Cabaña erklæret som et UNESCOs verdensarvssted, og i dag fungerer det som et historisk museum.

Fæstningen er åben for offentligheden og det er en god turistattraktion, hvis du er interesseret i at lære mere om Cubas fascinerende historie. Fæstningen bruges også nogle gange til bogmesser og andre kulturelle begivenheder.

Hver aften klokken 21 kan du opleve en traditionel kanonceremoni ved fæstningen. Denne ceremoni går helt tilbage til 1774. Det er en virkelig sjov måde at både opleve fæstningen, dens historie og den fantastiske udsigt over Havana på om natten!

For at komme til Fortaleza de San Carlos de la Cabana kan du vandre op ad bakken, tage en taxa eller tage på en guidet tur.

Læs mere om hvordan du besøger San Carlos de la Cabaña-fæstningen (link på engelsk).

Udsigten over Havana fra Fortaleza de San Carlos de la Cabaña fæstningen - en af ​​de seværdigheder i Havana

11. Lyt til cubansk musik

Cuba er berømt for sin levende musik og dansekultur, og Havana er selvfølgelig også det perfekte sted at opleve cubansk musik.

Havana er fyldt med barer og klubber, hvor du kan opleve den cubanske musik; alt fra traditionelle afrocubanske rytmer til salsa og jazz.

Nogle gange kan du endda opleve live musik, der spontant opstår på gaden, hvor de lokale samles for at jamme sammen.

Besøg nogle af disse spillesteder i Havana, hvis du er interesseret i at opleve lokale cubanske musikere:

I løbet af mine måneder, hvor jeg studerede i Havana, besøgte jeg flere gange både på La Zorra y El Cuervo og Casa de la Amistad.

La Zorra y El Cuervo ligger i Vedado og har live jazzforestillinger de fleste aftener. Indgangen er gennem en rød engelsk telefonboks på Calle 23 – det er svært at gå glip af, når du ved, at telefonboksen er indgangen!

Casa de la Amistad er en smuk gammel smuk bygning beliggende på Avenida Paseo i Vedado. Musikoptræden foregår normalt i weekenderne. Det kan være lidt svært at finde ud af deres program på forhånd, så det kan være en god idé at tage derud i løbet af dagen for at tjekke med personalet. Selvom du ikke kan komme til en ​​live-optræden, så er den gamle bygningen, der huser Casa de la Amistad, også et besøg værd, og der er en lille bar inde i huset.

Hvis du vil dykke endnu dybere ned i at lære om cubansk musik (og du er bare en lille smule mere dygtig til instrumenter end mig!), er der en også undervisning i cubansk musik tilgængelig på Civitatis!

For mig er det uden tvivl en af ​​dem at opleve cubansk musik på egen hånd de største og mest unikke oplevelser i Havana!

12. Fest og drik Mojito på Fábrica de Arte Cubano

Fábrica de Arte Cubano, eller oversat bedst som den cubanske kunstfabrik, er et moderne kulturhus i Havana. Jeg synes at, Fábrica de Arte Cubano er en af ​​de mest inspirerende og interessante oplevelser i Havana!

Fábrica de Arte Cubano, også kendt blot som FAC, er et moderne kulturhus, der udstiller samtidskunst, har livemusik, streaming af nye cubanske og internationale film og forskellige foredrag og optrædner.

I weekender, bliver Fábrica de Arte Cubano til en blanding af en natklub og et kunstmuseum. Populær cubansk musik spiller i nogle rum, hvor folk danser rundt, baren serverer stærke mojitos, mens andre går rundt beundrer moderne cubansk kunst, der hænger på væggene.

Fábrica de Arte Cubano er en perfekt plan for en anderledes aften i byen i Havana. Her kan du nyde en god cubansk mojito, mens du nyder denne moderne atmosfære end det du normalt vil forbinde med Havana.

Fábrica de Arte Cubano blev grundlagt af den berømte cubanske musiker og multikunstner X Alfonso for omkring ti år siden, og er kun blevet mere populær siden da.

Kulturhuset ligger i en tidligere madolie fabrik i den yderste ende af Vedado. Det kan være lidt besværligt at komme ud til Fábrica de Arte Cubano fra centrum af Havana, så det kan klart anbefales at tage en taxa.

Fábrica de Arte Cubano er åben torsdag til søndag fra 20 til 2 om natten.

Fábrica de Arte Cubanos program for aktiviteter og begivenheder ændrer sig konstant, så tjek deres Facebook eller Instagram før du tager der hen.

Beliggenhed: Calle 26 mellem calle 11 og calle 13, Vedado (Havana)

Mojito og cubansk øl på Fábrica de Arte Cubano; det bedste sted at besøge i Havana for en god fest!

13. Udforsk Centro Habana

En af mine yndlingssteder at besøge i Havana er Centro Habana, oversat som Centrum Havana eller det Central Havana.

Centro Habana er et kvarter i Havana med en mere lokal og autentisk atmosfære end Habana Vieja.

I Centro Habana er bygningerne ikke nyrenoverede som i Habana Vieja. Du vil finde faldefærdige huse, hvor maleriet falder af og døre, der har svært ved at åbne.

Men Centro Habana har også sin charme!

I Centro Habana, finder du cubanere, der sidder i døråbningen til deres hus, imens de chatter med deres naboer, råber på forbipasserende bekendte eller køber en cafecito fra en lille lokal butik. 

Centro Habana er fyldt med små lokale cafeer, juicebarer og bagerier, der ligger i forlængelse af nogens hus. Kig efter et åbent vindue med et menukort hængende udenfor eller en hoveddør omdannet til en disk. Og vær ikke genert for at tikke hovedet ind i en af ​​disse små lokale butikker for at prøve de lokale specialiteter.

En af de mest autentiske oplevelser i Havana er at gå igennem de smalle gader i Centro Habana. Her kan du opdage skjulte perler og få en dybere indblik i hverdagen i Havana.

En fantastisk måde at udforske Centro Habana og lære mere om hverdagen i Cubas hovedstad er at tilmelde sig en gratis tur af Centro Habana.

For at finde vej til Centro Habana kan du stille dig ved Parque Central med Calle Obispo og Havana Vieja bag dig. I højre hjørne kan du se begyndelsen af ​​Calle Neptuno, hvilket er begyndelsen på Centro Habana.

Centro Habana ligger langs den berømte Malecón havnepromenade . Så hvis du farer vild, når du udforsker Centro Habana, skal du blot gå mod havet og Malecón for at orientere dig igen.

Biler kører forbi gamle farverige bygninger i Centro Havana. Centro Havana er en af ​​de bedste steder at besøge i Havana for at få en mere autentisk oplevelse af Havana, Cuba

14. Smag på cubansk kaffe

En af de mest autentiske oplevelser i Havana er at starte din dag på den cubansk måde med en cafecito; en stærk cubansk kop kaffe.

Cubansk kaffe fremstilles ved at brygge espresso med sukker for at opnå en meget sød og stærk kop kaffe. Kaffen serveres typisk i små kopper kaldet tacitas.

Cafecito er diminutiv af det spanske ord café eller oversat “kaffe”. Cubanerne elsker at lave diminutive af alle slags ord ved at tilføje -cito, -cita, -ito eller -ita til slutningen af ​​ordene. For eksempel, mamacita (lille mor), hermanito (lille bror), casita (lille hus)… Og så selvfølgelig cafecito.

En cubansk cafecito kan nydes alene eller som en del af en traditionel cubansk morgenmad med frisk frugt. Den lokale måde at drikke en cafecito på er stående ved gadecafeen for at få et hurtigt energiboost inden du går videre.

For at prøve autentisk cubansk kaffe, tag til Centro Habana og find en af de mange små lokale caféer placeret i et åbent vindue i nogens hjem. Spørg efter en cafecito (sort espresso shot af kaffe) el cortadito (espresso shot med en smule mælk).

I min meninger er en autentisk cubansk cafecito er en af ​​de bedste små oplevelser i Havana, hvor du oplever sjælen ved livet i Cubas hovedstad!

To espressoshots af stærk cubansk kaffe. Når du besøger Havana, bør du ikke gå glip af at smage en traditionel cubansk kaffe, un cafecito.

15. Oplev Callejon de Hamel

Callejon de Hamel er en farverig gyde i Centro Habana, hvor du kan opleve afro-cubansk kultur og kunst.

Callejon de Hamel, eller oversat Hamels Gyde, er dækket af farverige vægmalerier, skulpturer og installationer fra lokale cubanske kunstnere.

Kunstværkerne hylder det afrocubanske samfunds rige kulturelle arv og deres traditioner, tro og historie.

Du kan enten udforske Callejon de Hamel på egen hånd eller deltage i en guidet tur af Callejon de Hamel og lære mere om gyden og afro-cubansk kultur.

Om søndagen er der normalt også live musikoptrædener på Callejon de Hamel.

For at være helt ærligt, så var Callejon de Hamel ikke lige min kop te. Stedet føltes meget turistet.

Jeg hørte næsten aldrig om cubanere, der tog til Callejon de Hamel for at hænge ud. Og det føltes som om de fleste cubanere, du møder i Callejon de Hamel, er der for at prøve at sælge noget til de mange turister, der besøger gyden.

Hvis jeg besøger Havana igen, ville jeg dog overveje kraftigt at tage på en guidet tur, og se om, jeg måske kunne lære noget nyt om Callejon de Hamel.

Callejon de Hamel er hjertet af afro-cubansk kultur og et godt sted at besøge i Havana for at udforske lokal kunst og musik
En gamle blå Amerikanerbil parkeret ved en mur med gadekunst ved Callejon de Hamel i Centro Havana.

16. Spis traditionelt cubansk mad

En af ​​de bedste oplevelser i Havana er at prøve traditionelt cubansk mad såsom ropa vieja (revet oksekød), congri (ris og bønner), og tostones (stegte spisebananer).

Det cubanske køkken byder på mange smagfulde retter. Du kan dog ikke besøge Cuba uden at prøve arroz y frijoles (ris og bønner) mindst én gang!

På grund af Cubas komplicerede økonomiske situationer, så er ris og sorte bønner blevet en klassisk billig spise over alt i Cuba. Ris og bønner er essentielle i det cubanske køkken!

Ris og bønner serveres normalt som tilbehør sammen med cerdo (svinekød), pescado (fisk) og plátano frito (stegt banan) eller fisk.

Der er to versioner af, hvordan man forbereder arroz y frijoles i Cuba:

 1. Tilberedning af ris adskilt fra bønnerne. Bønnerne koges som en sauce, der hældes over risene.
 2. Tilberedning af ris og bønner sammen, så det bliver en sammenkogt blanding af ris og bønne.

Ris og bønner virker måske lidt kedelige. MEN hvis du finder et godt sted, hvor du kan få en god hjemmelavet portion af arroz y frijoles, så kan det være virkelig velsmagende!

En god måde at prøve traditionel cubansk mad på er ved at besøge en paladar. En paladar er en privatejet restaurant eller spisested, der serverer hjemmelavede måltider. De små spisesteder tilbyder ofte en mere hyggelig og intim atmosfære end de større statsejede restauranter.

En anden god måde at prøve traditional cubansk mad på er ved at tage et cubansk madlavningskursus.

Med et madlavningskursus lærer du at lave cubansk mad selv, så du også kan tage et lille stykke af cubanske traditioner med dig hjem!

Hvis du bor i en casa particular, et hjemmebesøg hos en cubansk familie (læs mere under number 23) du kan også bede om at prøve arroz y frijoles der.

For mig er det at prøve traditionel cubansk mad på en lokalt ejet restaurant, en madlavningskursus eller casa particular er en af ​​de absolut bedste oplevelser i Havana!

Solnedgang overset over Havanas skyline

17. Udforsk Vedado

Vedado er et kvarter i den nordlige del af Havana, hvor du kan finde en mere rolig og lokal atmosfære end i andre dele af Havana.

I Vedado er der smukke farverige bygninger, koloniale huse med små haver foran, lokale markeder, og små cafeer.

Universitetet i Havana ligger også i Vedado og er et besøg værd. Du kan gå op ad de enorme trapper ved universitetets hovedindgang for at få en fantastisk udsigt over Havana ned mod Malecón. Inde på universitetets grund, lige når du kommer op af trapperne, er der en smuk lille have mellem universitetets smukke bygninger.

Vedado er også hjemsted for to af Havanas vigtigste veje: Calle 23 og Líneas.

De to veje forbinder Havanas berømte havnepromenade, el Malecón, med den modsatte side af Havana. Begge veje er hotspots for at fange en dele-taxa til næsten overalt i Havana.

Calle 23 forbinder med Malecón, så du kan være heldig at fange en dele-taxa mod Malecón. På den måde, kan du få en del af den popular turist attraktion i Havana med en køretur på Malecón på egen hånd a la cubana.

Du kan også besøge Vedado og andre skjulte perler i Havana ved at deltage i en guidet tur gennem Havanas mindre turistede steder.

Du kan komme til Vedado fra Habana Vieja ved at gå ligeud ad Calle Neptuno med Parque Central bag dig. Calle Neptuno slutter ved trapperne til universitetet i Havana. Du kan følge gaden rundt om universitetet, indtil du ser den store bygning med Habana Libre-skiltet på toppen.

18. Oplev historiens vingesus på Hotel Habana Libre

Hotel Habana Libre, som tidligere var kendt som Hilton Havana, er et af de mest ikoniske hoteller og vartegn i Havana.

Hotel Habana Libre ligger i hjertet af Havanas Vedado-kvarter. Hotellet har en meget fascinerende historie. I 1958, blev hotellet bygget i 1958 som et luksus hotel, og husede flere kendte gæster.

Med den cubanske revolution i 1959 blev Habana Libre forvandlet til revolutionære hovedkvarter. Fidel Castro holdt faktisk sin første pressekonference efter at have væltet Batista-regimet fra netop Hotel Habana Libre.

I dag er hotellets lobby stadig fyldt med historiske fotografier og genstande fra den cubanske revolution.

Hotel Habana Libre fungerer stadig som hotel i dag, og tilbyder ophold med en fantastisk udsigt over byen og havet. Hotellet har også restauranter, barer og en tagterrasse med pool, hvor man kan slappe af og nyde en fantastisk udsigt over Havana.

19. Drinks på Hotel Nacional

Hotel Nacional de Cuba er et af de mest ikoniske vartegn i Havana. Det historiske hotel er et fantastisk sted at besøge i Havana, hvis du vil oplev klassisk arkitektur og den luksuriøse atmosfære fra tidligere tiders Havana.

Hotel Nacional er beliggende i Vedado-kvarteret på en lille bakke med udsigt over el Malecón og det Caribiske Hav.

Hotel Nacional blev bygget i 1930 og har en interessant kombination af art deco og spansk arkitektur. Gennem årene har Hotel Nacional været vært for flere berømte gæster, herunder Frank Sinatra, Winston Churchill og den berømte amerikanske forfatter Ernest Hemingway, som er kendt for sin kærlighed til Cuba.

Selvom et ophold på Hotel Nacional måske er uden for dit budget, kan du stadig opleve dets charme ved kigge forbi til drinks i hotellets bar.

Nyd en klassisk cubansk cocktail såsom en mojito eller daiquiri, imens du nyder hotellets historie og elegance.

Du kan tage med på en guidet tur til Havanas mindre kendte steder, som inkluderer en drink på Hotel Nacional!

Bil kører forbi et stort skilt med teksten "todo por la revolución" (Alt for revolutionen) i Havana, Cuba

20. Besøg Revolutionspladsen

Revolutionspladsen, også kendt som Plaza de la Revolución, er en af ​​de mest ikoniske seværdigheder i Havana.

Revolutionspladsen er en stor historisk plads med ikoniske monumenter og bygninger. Pladsen inkluderer et mindesmærke for José Martí (Cubas landsfader og uafhængighedskæmper med det spanske imperium) og det cubanske indenrigsministerium (el Ministerio del Interior) enorme bygning.

Det cubanske indenrigsministerium er mest berømt for at være hjemsted for en kæmpe vægdekoration af den berømte argentinske revolutionskæmper, Che Guevara. På muren under silhouetten af Che Cuevaras hoved, står den ikoniske sætning fra den cubanske revolution Hasta la victoria siempre, oversat bedst som “Altid mod sejr”.

Revolutionspladsen er berømt for sin historisk betydning, da mange politiske begivenheder igennem Cubas historie har fundet sted her.

Da jeg studerede i Cuba, oplevede jeg arbejdernes international kampdag d. 1. maj på Plaza de la Revolución – og Fælledparken kan i den grad godt gå hjem og ligger sig!

Revolutionspladsen ligger ret langt fra centrale Havana, så den bedste idé er at tage en taxa derud eller besøg med en guidet tur, der inkluderer Revolutionspladsen. Det gode med en guidet tur er, at det giver dig mulighed for at lære om Cubas revolutionære fortid og få mere indsigt i den cubanske historie.

Og helt ærligt, hvis du ikke tager en tur for at lære mere, så er der ikke meget mere at opleve på Revolutionspladsen end at tage et billede af Che Cuevara-vægdekorationen.

Kvinde sidder foran gammelt hus i Vedado, Havana

21. Dagstur til strandene ved Playas del Este

En af de bedste oplevelser i Havana er at tage en dagstur til de smukke hvide strande, Playas del Este, uden for Havana.

Playas del Este oversættes bedst som “de østlige strande”, og de ligger en kort køretur fra Havanas centrum.

Kyststrækningen, der udgør Playas del Este, byder på en lang strækning med hvidt sand og turkisfarvet vand. Området starter ved Bacuranao og slutter ved Playa Jibacoa, og der er omrkring seks smukke strande, der i alt udgøre området Playas del Este.

Playas del Este er perfekt til svømning, solbadning og afslapning uden at skulle planlægge en tur til en af Cubas største badebyer, som nemt kan kræve ekstra af dit rejsebudget.

Du kan leje liggestole og parasoller ved Playas del Este og der er små butikker, hvor du kan købe forfriskninger.

I weekenderne er strandene ved Playas del Este særligt travle, fordi mange cubanerne også tager derud for at undslippe larmen og kaoset i Havana.

Du vil se cubanske familier eller vennegrupper nyde det hvide sand og klare vand, imens de deler en flaske rom.

Hvis ikke du har så meget tid i din Cuba rejseplan, så er et besøg til Playas del Este måske ikke det bedste valg. Du bør nemlig beregne at et besøg til Playas del Este let tager op en hel dag.

Personligt holdt jeg meget at besøge strande ved Playas del Este, fordi de ikke kun er skabt til turister som strandene ved Varadero.

Hvordan kommer du til Playas del Este fra Havana?

For at komme til Playas del Este er der tre muligheder fra Havana:

 • Turistbussen T3
 • Dele-taxa
 • Privat taxa

Lad os kigge på dem en for en:

Turistbussen line T3

Turistbussen line T3 er den letteste og mest ligetil måde at komme fra Havana til Playas del Este. Turistbussen-T3 afgår fra Parque Central lige i begyndelse af Habana Vieja.

Bussen tager dig direkte til  Playas del Este og stopper ved de vigtigste strande på strækningen, der udgør Playas del Este. Få flere detaljer om de forskellige strande ved Playas del Este (link på engelsk).

Dele-taxa til Playas del Este

Den anden måde at komme fra Havana til Playas del Este er med en dele-taxa. En dele-taxa er den mest autentiske cubanske måde at komme til Playas del Este på. Dele-taxaerne til Playas del Este kører fra Parque de la Fratenidad, der ligger syd for El Capitolio i det gamle Havana.

Dele-taxaerne til Playas del Este plejer også at være den billigere løsning. Dog forsøger mange af de cubanske chaufførerne at opkræve mere udlænding, end de opkræver cubanere.

Nogle gange, især i weekender og helligdage, kan det også være meget svært at få en plads i en dele-taxa, fordi der er så mange mennesker, der gerne vil afsted til stranden. Og du skal være ret påtrængende og højråbende, hvis du skal gøre dig nogen forhåbning om at komme med på en dele-taxa.

Så hvis du vil undgå stress og at skulle kæmpe om en plads i en dele-taxa, er det mere ligetil at hoppe på turistbussen. De gange hvor jeg tog alene til stranden valgte jeg altid turistbussen, imens hvis jeg var med andre (cubanerne eller andre udlændinge) så brugte vi dele-taxaerne.

Privat taxa

Den tredje måde at komme til Playas del Este fra Havana centrum er ved at leje en privat taxa. Det er den lettest måde, men også den dyreste måde at komme til stranden ved Playas del Este.

Der er stor forskel på prisen på de private taxaer alt efter, om du vil leje en normal taxa eller en af ​​de smukke gamle amerikanerbiler.

Hvis du ikke bestiller privat taxa strandtur på forhånd, hvor du kender prisen, så er det en god idé at aftale prisen, inden du hopper på. På den måde, undgå ubehagelige overraskelser med cubanske taxachaffører, der prøver at opkræve dig en alt for høj pris ved rejsens afslutning.

Solskin på en gamle bygning i Havana, Cuba

22. Dans salsa

En af de absolut bedste oplevelser i Havana er at tilmeld dig en salsa time!

Salsa er dybt forankret i den cubanske kultur, og at tage en salsa-time i Havana vil hjælpe dig med bedre at forstå både hvordan salsa danses og dens vigtighed i den cubanske kultur.

Der er mange danseskoler og instruktører, der tilbyder salsaundervisning for alle niveauer af salsa-erfaring. Jeg plejede at tage en salsa-time på en lokal danseskole i Centro Habana, kaldet Casa del Tango y Salsa. De tilbyder salsatimer for alle niveauer.

Hvis du er ligesom mig og mere på begynderniveu i salsa, så er en mindre skræmmende oplevelse end en lokal danseskole en begynder salsa time fra Civitatis.

Mange klubber og barer i Havana tilbyder også salsa-aftener, hvor du kan se professionelle dansere og deltage i social salsa.

23. Bo hos en lokal i et casa particular

Casa Particular er en lille lokalt cubansk privatejet bed and breakfast, der inviterer rejsende til at bo hos dem under deres besøg i Cuba.

Casas particulares er ekstremt populære i hele Cuba, især i Havana. I Havana finder du en bred vifte af forskellige casa particulares inden for forskellige prisklasser.

Der er alt fra casas particulares, hvor cubaner blot lejer ud et lille værelse i deres hus til casas particulars, der næsten er hele palæer.

En overnatning på casa particular er ofte mere overkommelig i pris end at bo på et lokalt hotel. Mange af casas particulieres tilbyder også enten morgenmad, frokost eller middag (eller det hele!) inkluderet i prisen. Det giver dig chancen for at prøve et traditionelt hjemmelavet cubansk måltid tilberedt af dine værter.

Den cubanske regering holder en meget stram kontrol over casas particulieres for at sikre, at de mødes visse standarder for kvalitet og sikkerhed. Du skal heller ikke blive overrasket, hvis du bliver spurgt om at registre, når du ankommer for at tjekke ind på en casa particular.

I de seneste år er Airbnb blevet mere tilgængelig i Cuba. Det gør booking af casas particulares meget nemmere end det plejede at være.

Det er min stærke anbefaling, at du forsøger at bo i en bestemt casa mindst én gang, når du besøger Cuba!

Et ophold på en casa particular er en af ​​de bedste måder at lære om cubansk kultur og traditioner og opleve cubansk gæstfrihed!

Become Fluent in any Language
Gadebillede af Centro Havana med folk, der går på gaden og en gruppe mænd, der spiller domino

24. Lær om Cubas religion, Santería

Santería er en lokal cubansk religion, der kombinerer afrikansk Yoruba-tro og ritualer med elementer af katolicisme.

Santería stammer fra Yoruba-befolkningen i Vestafrika, men er blevet blevet praktiseret i Cuba i århundreder.  Santería spiller en væsentlig rolle i mange cubaneres dagligdag.

I Havana og overalt i Cuba kan du se repræsentationer af santería i form af halskæder og armbånd, tørrede palmeblade over døråbninger eller mest karakteristisk folk klædt i hvidt fra top til tå.

Cubanere er generelt meget åbne og imødekommende, hvis du er interesseret i at lære mere om santería. Siden det er deres religion, så er det også et meget følsomt emne, så husk at være respektfuldt og lyt til dem uden af kritisere eller være belærende.

En af de bedste måder at lære om santería og dette unikke og fascinerende aspekt af cubansk kultur er at deltage i en tur om Yoruba-religion i Havana.

At lære om santería er for mig en af ​​de bedste oplevelser i Havana for rigtigt at komme ind under huden på at forstå cubanske traditioner og kultur.

25. Afslut din dag med baseball eller telenovela

Cubanerne er kendt for deres kærlighed til musik og fester. Men mange cubanske familier nyder også at afslutte dagen med at se fjernsyn, enten med en baseballkamp eller det seneste afsnit af en telenovela.

Telenovelas kan bedst oversættes som sæbeopera-tv-shows. Telenovelaerne i Cuba er for det meste importeret fra andre latinamerikanske lande, men nogle af telenovelaerne er også lokale shows. 

Omkring kl. 21 er de fleste gader i boligområderne i Havana normalt næsten mennesketome, fordi folk bliver indendørs for at se aftenens telenovela-afsnit.

Baseball er en ekstrem populær sport i Cuba og en væsentlig del af det cubanske hverdagsliv. Cubanerne kalder normalt baseball pelota, som oversat til dansk er “bold”.

De fleste cubanere har meget stærke holdninger omkring de seneste baseball kampe og deres favorithold.

Baseballholdet fra Havana kaldes Industriales, og deres holdfarver er blå og hvid. Hvis du begynder at ligge mærke til det, vil du se mange cubanere i Havana de blå-hvid holdfarver og Industriales logo.

De andre baseball hold i Cuba er nemmere at identificere, da deres navne er baseret på den by, hvor de kommer fra.

Baseballs popularitet i Cuba er noget, jeg tror er svært at forstå for en danske, fordi vi ikke har en særlig stærk baseballkultur i Danmark. Men baseballs popularitet i Cuba svarende næsten til fodbolds popularitet i Danmark.

Hvis du bor i en casa particular, kan du spørge din værtsfamilie, om du kan slutte dig til dem en rigtig cubansk hjemmeaften med baseball og telenovela.

Find Native Spanish Teachers on italki

Et fjernsyn i en cubansk stue, klar til at tilbringe en nat med baseball og telenovela

Hvor lang tid behøver du til at besøge Havana?

Der er så mange fantastiske oplevelser og seværdigheder i Havana, at det kan være svært at beslutte, hvor lang tid du har brug for at besøge!

Ideelt vil jeg anbefale at afsætte omkring 5 – 7 dage til at udforske Havana. Det giver dig tid nok til at vandre rundt og udforske nogle af de mindre turistede områder samt de mest populære turistattraktioner i Havana.

Hvis du har en stram tidsplan og ønsker at bruge mere tid på andre steder i Cuba, så vil mindst 3 – 4 dage være nok til at se de vigtigste touristattraktioner i Havana og prøve noget af Cubas lækre mad og drikkevarer!

Mennesker, der nyder solen ved Malcón, havnepromenade i Havana.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.