10 Things You Should Know About Working in Argentina
Bo i udlandet

10 ting du bør vide om at arbejde i Argentina

At arbejde i Argentina kan på mange måder være meget anderledes end hvad du måske er vant til hjemmefra.

Eksterne faktorer så som den argentinske økonomi har meget større indflydelse på dig, når du arbejder i Argentina. Når du ser værdien af din løn forsvinde hver eneste måned på grund af inflation. Og du derudover ved, at du kun har to lønrevisioner om året, så sætter det bare et andet niveau af stress i hverdagen.

I forskellige expat grupper og online forums, spørger mange om at flytte til Argentina for at arbejde. Men det virker til, at de fleste har en forestilling om, at jobmarkedet i Argentina er ligesom med arbejdsmarkederne i de europæiske lange eller USA. Men der er så mange ting, der er anderledes i Argentina!

I den her post, vil jeg fokusere på 10 ting som du bør viden om at arbejde i Argentina. Og fleste af de ting er noget som mange udlændinge virker til, ikke tænker over, når de overvejer at flytte til Argentina.

Fokusset her er på at arbejde på en lokal argentinsk kontrakt. Men husk på, at der er masser af muligheder for at finde online stillinger eller freelance gigs.

Disse stillinger betaler normalt i en udenlandsk valuta og vil formentlig give dig bedre løn end de lokalt betalte argentinske jobs. Læs mere om, hvordan du finder arbejde i Buenos Aires.

Disclosure: Some of the links below are affiliate links. This means that at no additional cost to you, Becci Abroad will earn a commission if you purchase through one of those links. This helps to pay the bills and the maintenance of the site.

10 ting som de fleste ikke ved om at arbejde i Argentina!

#1 Lave lønninger på lokale jobs i Argentina

Lokale jobs i Argentina er virkelig dårligt betalt. Selvfølgelig kommer det an på, hvilke slags job du ansøger om. Og hvor mange års erfaring du har inden for dit flet.

Men generelt har de fleste jobs i Argentina en virkelig lav løn. I 2022, var gennemsnitslønnen i Argentina 630 USD eller omkring 4.600 DKK.

De fleste lokale jobs i Argentina jobs er betalt i argentinske pesos. Men valutakursen mellem den amerikanske dollar og den argentinske peso har været ustabil i mange år. Det betyder, at hvis du får løn i argentinske pesos, så vil din købekraft (altså hvor meget du kan købe for dine penge) både i udlandet og i Argentina blive forværret, når den argentinske pesos devaluerer.

Derudover, med Argentinas skyhøje inflation så vil en løn i argentinske pesos også resulterer i et yderligere fald i din købekraft. Dine leveomkostningerne (inkl. husleje, indkøb, mv.) vil normal stige mere end dine lønforhøjelser. Det er en virkelig vigtig ting at vide om at bo i Buenos Aires.

10 ting som de fleste ikke ved om at arbejde i Argentina!

#2 Lønrevision to gange om året

I Argentina har de fleste lokale virksomheder lønrevision to gange om året på grund af den høje inflation.

De lokale virksomheder er simpelthen blevet vant til at reviderer medarbejdernes løn hver 6. måned. Når alt kommer til alt, så er den hårde virkelighed i Argentina, at priserne stiger hver eneste måned.

Hvis du får et jobinterview for et job i Argentina, er det også fuldstændig okay at spørge, hvor mange lønrevisioner de har om året.

10 ting som de fleste ikke ved om at arbejde i Argentina!

#3 Bonus to gange om året (Aguinaldo)

Når du arbejder i Argentina, er du berettiget til at modtage en ekstra månedsløn om året. Denne ekstra månedsløn eller bonus kaldes aguinaldo.

I Argentina, bliver aguinaldo betalt to gange om året: én gang i juni måned og én gang i december.

Hver betaling af aguinaldo svarer til op til 50% af den højest månedsløn, som du har modtaget i de sidste 6 måneder. Hvis du ikke har arbejdet alle de sidste 6 måneder, skal virksomheden kun betale et proportionalt aguinaldo svarende til de måneder, hvor du har arbejdet hos dem.

Hvis du arbejder i Argentina og din arbejdsgiver ikke betaler dig aguinaldo, så bør du spørger efter det. Det er argentinsk lov, at arbejdsgiver skal betale sine medarbejdere denne bonus.

Become Fluent in any Language

10 ting som de fleste ikke ved om at arbejde i Argentina!

#4 Ferie og fridage

I Argentina har du kun to ugers betalt ferie om året. Ja, det er ikke meget!

Dog har mange lokale virksomheder forskellige andre slags fridage skrevet ind i deres kontrakter. For eksempel, giver de fleste kontrakter mulighed for at tage fri, hvis du skal flytte. Eller hvis du er studerende, har du mulighed for at bede om studiedage.

Særligt studiedagene gjorde en stor forskel for mig! Siden jeg var universitetsstuderende i Argentina, da jeg startede med at arbejde, kunne jeg bede om op til 20 dage fri om året. Så længe de blev brugt til aktiviteter relateret til min uddannelse så som at forbedre eksamen eller skriftlige opgaver.

Nogle virksomheder er også fleksible og ville tillade, at du tager studiedage, hvis du skal til køreprøve eller tager nogle kortere kurser.

10 ting som de fleste ikke ved om at arbejde i Argentina!

#5 Lange arbejdsdage

En fuldtidsstilling i Argentina er minimum 40 timer om ugen. Oveni det kan du også blive nødt til at tage noget ekstra arbejde.

Derudover så plejer argentinske virksomheder ikke at være særligt åbne overfor deltidsstillinger eller timebetalte stillinger. Så når du søger efter arbejde i Argentina, så forvent, at det er en fuldtidsstilling på 40 timer on ugen.

#6 Sundhedsforsikring (obra social)

Når man arbejder for en argentinsk virksomhed, så er det påkrævet ved lov, at virksomheden inkluderer en sundhedsforsikring i din kontrakt. Arbejdsgiveren betaler en del af det og du som medarbejder betaler resten (normalt trukket over lønnen).

I min oplevelse, så giver virksomhederne dig normalt standardplan som sundhedsforsikringen tilbyder. Hvis du gerne vil have en bedre dækning, kan du bede dine arbejdsgiver om at ændre det. Du vil normalt bare betale forskellen over din løn.

På grund af nye regler fra sidste år, så er det nu ikke muligt at skrifte sundhedsforsikringsudbyder for det første år af din ansættelse.

Hvis du arbejder som freelancer eller uden en official argentinsk kontrakt, skal du selv registrere dig hos (og betale) en sundhedsforsikring. Nogle af de mest populære sundhedsforsikringer er OSDE og Swiss Medical men der er mange flere!

Become Fluent in any Language

10 ting som de fleste ikke ved om at arbejde i Argentina!

#7 Brug dit netværk til at finde arbejde i Argentina

Dit netværk er altid vigtigt, når du søger efter et nyt job. Men i Argentina er det endnu mere vigtigt!

Mange virksomheder har et reference program, hvor nuværende medarbejdere kan referere deres venner og bekendte. Og i mange virksomheder foretrækker de normal også kandidater, der er blevet henvist af nuværende medarbejdere.

Så husk at tage kontakt til de mennesker du møder på din vej i Argentina, og fortæl dem, at du er på udkig efter et job. Måske kan de henvise dig hvor de arbejder!

Læs mere om hvordan du finder et arbejde i Buenos Aires.

10 ting som de fleste ikke ved om at arbejde i Argentina!

#8 Immigrationspapirer

De fleste argentinske virksomheder vil ikke hyre dig, hvis ikke du har dine immigrationspapirer i orden. Det betyder, at du skal have en opholdstilladelse og et personnummer – eller på spansk Documento Nacional de Identidad (DNI).

Der er en mulighed for virksomheder til at sponsorer opholdstilladelsen for deres internationale medarbejdere. Men meget få argentinske virksomheder virker til at have lyst til at bruge tid og energi på opholdstilladelser.

Så, forvent ikke, at en virksomhed vil sponsorer dig – men måske er du heldig!

En anden mulighed er at få opholdstilladelse som studerende igennem et studievisum i Argentina. Et studievisum giver dig også mulighed for at arbejde i Argentina.

Become Fluent in any Language

#9 Opsigelse af arbejde i Argentina

Når du skal sige dit job i Argentina op, så skal du sende et officielt brev til din arbejdsgiver, der informerer dem om din opsigelse.

I Argentina kaldes dette officielle brev for et telegrama de renuncia.

Før du har sendt det brev, har du ikke juridisk sagt dit job op. Selvfølgelig bør du informere din arbejdsgiver personligt om, at du ønsker at sige op før du sender brevet.

Du kan downloade og printe brevet fra Correo Argentinos hjemmeside. Og så tage det med hen til dit nærmeste posthus. Eller du kan tage direkte på posthuset og bede om et telegrama de renuncia. Så skal du bare udfylde det henne på posthuset før du sender det.

10 ting som de fleste ikke ved om at arbejde i Argentina!

#10 Uformelt arbejde (trabajo en negro) i Argentina

I Argentina er der et stort uformelt eller sort arbejdsmarked. Mange mennesker arbejder uden en lovlig kontrakt. Det betyder, at de ikke har nogen garanti for at modtage den ekstra månedsløn (aguinaldo). Det er ingen garanti for en sundhedsforsikring. Og de har ingen garanti for at få den ferie og de fridage som de behøver (og mange andre rettigheder, selvfølgelig).

Hovedoversagen er, at mange virksomheder prøver at undgå de høje omkostninger, som er forbundet ved at have medarbejdere i Argentina. Udover at virksomheden skal betale dig som medarbejder, så er der også mange gange skatter og afgifter som virksomheden skal betale til den argentinske stat og fagbevægelse.

Jeg synes det er vigtigt at nævne her, da du kunne blive tilbudt at arbejde sort. Eller “un trabajo en negro” som argentinerne kalder det. Og du bør være opmærksom på de juridiske risici og rettigheder som du fraskriver dig, hvis du tager imod et tilbyd om at arbejde sort.

10 ting som de fleste ikke ved om at arbejde i Argentina!

Overvejer du at arbejde i Argentina? Var nogle af de her tips brugbare for dig? Havde du måske allerede hørt om nogle af de her ting? Eller er der måske noget som jeg har glemt om at arbejde i Argentina som du gerne vil tilføje? Del dine tanker og erfaringer i kommentarfeltet herunder!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.