Overvejer du at flytte til Buenos Aires? Her er 30 ting du bør vide om at bo i Buenos Aires inden du tager afsted!
Bo i udlandet

30 ting du bør vide om at bo i Buenos Aires

Overvejer du at flytte til og bo permanent i Buenos Aires? Den levende sydamerikanske hovedstad, der huser det lyserøde præsidentpalads, lækkert grillet kød, tango og en uendelig lang historie med inflation.

Til at starte med den det også være ret forvirrende at flytte til Buenos Aires, og det kan have sine op- og nedture at bo her. Men bare rolig! Jeg er her til at hjælpe dig med 30 ting du bør vide om at bo i Buenos Aires.

Efter at have boet i Buenos Aires mere end 6 år, må jeg efterhånden have lært en ting eller to om livet her.

Der er selvfølgelig meget mere til at bo i Buenos Aires end hvad jeg nævner her, så hvis du synes jeg mangler noget eller har et spørgsmål, så smid endelig en kommentar nederst på siden!

Disclosure: Nogle af linkene herunder er affiliate links. Det betyder at, uden nogen ekstra omkostninger for dig, vil Becci Abroad tjene en lille kommission, hvis du foretager et køb via et af disse links. Det hjælper med at betale udgifterne til sitet. 

Overvejer du at flytte til Buenos Aires? Her er 30 ting du bør vide om at bo i Buenos Aires inden du tager afsted!

#1 ¿y vos, que haces acá?

Når du bor i Buenos Aires som udlændinge (or særligt som europæer), så skal du vænne dig til at blive spurgt mange gange: “¿y vos, que haces acá?” (dvs. og dig, hvad laver du her?).

Argentinerne får det sagt på en måde, så de indirekte indikere, at du må være en eller anden slags galning siden du har frivilligt valgt at bo i Buenos Aires.

Når jeg ikke gider komme med den store forklaring, så plejer jeg at svare folk: “Soy media loca” (dvs. jeg er en lille smule skør).

#2 General Paz

Når du bor i Buenos Aires, vil du hurtigt lære, at General Paz er en måde at identificere om, noget ligger indenfor området af Buenos Aires by eller om det ligger i Buenos Aires Provinsen.

General Paz er motorvejen der indrammer hovedstadsområdet af Buenos Aires. Hovedstadsområdet også kendt som CABA eller Ciudad Autónoma de Buenos Aires og separer det fra Buenos Aires Provinsen.

Prøv private online sprogtimer med en spansk lærer fra Argentina inden du tager afsted med italki.com

Overvejer du at flytte til Buenos Aires? Her er 30 ting du bør vide om at bo i Buenos Aires inden du tager afsted!

#3 Download WhatsApp

WhatsApp! Hvis ikke du allerede bruger appen, WhatsApp, så download den lige nu og her! Du kommer helt sikkert til at få brug for WhatsApp når du bor i Buenos Aires

Porteñoerne (dvs. indbyggerne i Buenos Aires) kommunikerer normalt med hinanden via WhatsApp enten ved at skrive beskeder, ringe eller sende talebeskeder.

Når du flytter til Buenos Aires, vil du hurtigt blive en del af alle mulige forskellige WhatsApp-grupper for mange forskellige sociale sammenhængen hvad enten det er skole, arbejde eller der hvor du bor.

#4 Smalltalk med fremmede i Buenos Aires

Når du bor i Buenos Aires, vil det blive fuldstændigt normalt at smalltalke med fremmede. Men porteñoerne taler ikke kun on vejret. De smalltalker også, om udviklingen af den argentinske peso’s vekselkurs i forhold til den amerikanske dollar eller om prisstigningerne i de lokale butikker (også kendt som inflation – se mere indenfor!).

Hvis du løber ind i en akavet stilhed med nogle argentinere, som du ikke kender, er vekselkurser og inflation altid en sikker vinder til at kickstarte en samtale i Buenos Aires! 

Overvejer du at flytte til Buenos Aires? Her er 30 ting du bør vide om at bo i Buenos Aires inden du tager afsted!

#5 Chino supermarkeder når alt andet er lukket

Hvis du mangler noget på en søndag eller en helligdag i Buenos Aires, kan du næsten altid finde et lille supermercado chino åben. Det er små supermarkeder, som drives af kinesiske invaderer. Supermarkederne er åben de fleste dage from kl. 9 om morgenen til kl. 22 om aftenen.

Du kan finde chinos på næsten hver andet gadehjørne over hele Buenos Aires – bogstavelig talt!

#6 Masser af billige aktiviteter i Buenos Aires

Hvis du lever på et stramt budget, så er der masser af gratis eller billige aktiviteter i Buenos Aires. Hvert nabolag har også deres eget grønne område, park eller lille plads, hvor du kan hænge ud og mødes med venner og bekendte.

Desuden kan du også let og billigt tage på dagsturer til nærtliggende steder så som Tigre Deltaet, La Plata eller San Antonio de Areco.

Overvejer du at flytte til Buenos Aires? Her er 30 ting du bør vide om at bo i Buenos Aires inden du tager afsted!

#7 Ha’ altid kontanter på dig!

Kontanter, kontanter, kontanter – ha’ altid kontanter med dig, når du bor i Buenos Aires.

Større butikker og restauranter accepterer forskellige slags kreditkort, men mindre steder og de fleste chino-supermarkeder accepterer kun kontanter.

#8 Tålmodighed

Tålmodighed… Du behøver en stor portion af tålmodighed for at bo i Buenos Aires. Ting kan stoppe med at fungere af uforklarlige grunde. Eller ting er simpelthen bare ude af drift. Eller folk kommer for sent til aftaler.

Du bliver nødt til at finde en måde at lære at leve med det.

Den gode nyhed er, at efter et stykke tid i Buenos Aires bliver du supertolerant over for uforudsete ting, der dukker op!

Overvejer du at flytte til Buenos Aires? Her er 30 ting du bør vide om at bo i Buenos Aires inden du tager afsted!

#9 Papirarbejde

Når du bor i Buenos Aires, bliver du vant til en hel masse papirarbejde (og du behøver en hel del af den førnævnte tålmodighed!).

Papirarbejde i det argentinske bureaukrati betyder typisk, at du skal bringe et stykke papir fra én person i ét kontor eller skranke til en anden person i et andet kontor eller skranke… Ja, jeg tror, du ser hvor det her går hen af!

#10 Tramites

Argentinerne har endda et specifikt ord for at løbe ærinder for at ordne papirarbejde: tramites!

Tengo que hacer unos tramites betyder simpelthen bare, at du har et eller andet bureakratisk papirarbejde, som du skal orde.

Ingen spørger normalt indtil hvad du egentlig skal! Det er jo bare “tramites”.

#11 Underskrive en masse papir

Du kommer til at underskrive en masse papirer, imens du bor i Buenos Aires! For at åbne en bankkonto, for at betale med dit debitkort, når du får din lønseddel (i hvert inden pandemien var det sådan!). Jeg kunne blive ved, men jeg vil spare dig for flere eksempler!

Livet i Buenos Aires inkludere at underskrive en masse papirer!

Med sker der måske det samme for dig, som der skete for mig: min underskrift bliver simpelthen grimmere og grimmere!

#12 At finde et sted at bo i Buenos Aires

Det kan være en lille smule besværligt og forvirrende at finde et sted at bo i Buenos Aires. Særligt fordi der findes to forskellige slags lejekontanter med en masse forskellige krav og forskellige prisniveauer.

Alquiler temporal er den dyrere løsning, men den er normalt den bedre løsning for udlændinge, fordi den har færre krav.

Hvorimod alquiler con contrato de 3 años er den billigere type udlejning, men det er virkelig svær at få fingrene i med mindre du har en lokal kontakt i Buenos Aires.

Læs mere om, hvordan du kan finde langtidsudlejning i Buenos Aires (link på engelsk).

Overvejer du at flytte til Buenos Aires? Her er 30 ting du bør vide om at bo i Buenos Aires inden du tager afsted!

#13 Drikkepenge

Du bør altid huske at give drikkepenge i Buenos Aires. Eller propina, som drikkepenge hedder på spansk.

Det forventes ikke kun, at du giver drikkepenge til tjeneren på restauranterne, men det er også forventet, at du giver folk, der leverer varer til dit hjem en lille pengeseddel med på vejen.

Selvom de fleste take-away apps charge for at bringe mad ud, så betyder det normalt ikke, at du ikke også bør give buddet lidt drikkepenge med på vejen.

#14 Kønsroller…

Hvis du er en kvinde, så lad være med at prøve at overbevise en argentinsk mand, som tilbyder dig at gå ind ad en dør, at han bør gå ind først – du vil altid tabe! 

Og tag det fra nogen, som har prøvet mange akavede situationer med argentinske mænd, der holder døren for mig, imens jeg stædigt venter på, at de går ind først.

Overvejer du at flytte til Buenos Aires? Her er 30 ting du bør vide om at bo i Buenos Aires inden du tager afsted!

#15 Inflation

Inflation vil snart begynde at blive en hverdagsting for dig

Og det længere du bor i Buenos Aires, des mere vil du begynde at tænke noget i retning af: “Jeg kan huske, da den her (indsæt hvilken som helst ting) kostede $$, og se nu DEN pris!?”.

#16 Priserne varierer imellem nabolagerne

Priserne varierer rimelig meget fra et område til et andet i Buenos Aires. Selv indenfor det samme område kan butikkerne have forskellige priser for de samme produkter.

I et land som er jaget af en månedlig inflation på omkring 4-5% (i skrivende stund), så vil du måske gerne tjekke en ekstra gang hvor prisen er den bedste.

#17 At veksle penge i Buenos Aires

Det kan være en rigtig hovedpine at veksle penge i Buenos Aires. Du har måske allerede hørt, om Argentinas dobbelt vekselkurs.

Hvis du har brug for at veksle din udenlandske indkomst eller din opsparing til at bruge i Buenos Aires, så bør du altid holde vekselkursen for øje.

Veksle altid så tæt på den ‘blue’ dollarkurs som mulig. Læs mere om hvordan du kan veksle dine penge i Buenos Aires.

Overvejer du at flytte til Buenos Aires? Her er 30 ting du bør vide om at bo i Buenos Aires inden du tager afsted!

#18 Alting kan diskuteres

Alting kan og vil blive diskuteret: priser, politik, mennesker… Porteñoerne elsker generelt at snakke, diskutere og argumentere. Og det er endnu bedre, hvis det kan blive gjort med en masse armbevægelser. 

En normal ting at høre, når du snakker med en argentiner, er noget i retning af: “Efter alle disse år med peronismen, se bare hvor vi er i dag!” (tilføj selv en negative eller positive forståelse til den sætning).

#19 Strejker er hverdagskost

Strejker (eller paros som de kaldes i Argentina) er hverdagskost, specielt i Buenos Aires’ indre by.

Hvis du hører om en strejke i et område, så prøv så vidt muligt at undgå det område. Alt offentlig transport (særligt busser) vil stoppe med at køre og demonstrationen vil blokere hele vejen. 

#20 Mate og Fernet

De to ukronede nationaldrikke i Argentina er uden tvivl mate og Fernet con cola.

Når du bor i Buenos Aires, kan du være sikker på at blive inviteret til at dele en mate med en argentiner på et eller andet tidspunkt. Mate er en varm te-lignende drik som man drikker igennem et metal sugerørs-lignende strå.

Men hvis du skal feste med argentinske venner, så vil de fleste argentiner foretrække Fernet blandet med Cola. Også kaldet Fernet con cola!

Overvejer du at flytte til Buenos Aires? Her er 30 ting du bør vide om at bo i Buenos Aires inden du tager afsted!

#21 Vær opmærksom på mandage

Mange mindre cafeer og butikker, som holder åben om lørdagen, plejer så at holde lukket om mandagen.

Så husk at check om mandag er en lukkedag før du tager nogen steder hen på en mandag.

#22 Småkriminalitet i Buenos Aires

Det føles forholdsvist sikkert at gå rundt i Buenos Aires, og generelt er det også ret sikkert. Dog sker lommetyveri og andre mindre røverier også ret tit. I hvert fald hvis man skal tro de lokale argentinske medier.

Sikkerhed er et område som bekymrer mange porteñoerne. Så vær opmærksom og hold øjne og øre åbne, når du færdes i Buenos Aires!

#23 Kø i banken

Der vil altid være en kø i din bank! Det er bare en realitet ved at bo i Buenos Aires.

Lige meget hvilken tid på dagen du går, lige meget hvilken dag i ugen, og lige meget hvilken bank du vælger! Selv hvis du kommer før banken åbner kl. 10, vil der være mennesker, der venter udenfor banken. Dog er mandage, fredage og omkring d. 10. og d. 15. i måneden det værste tidspunkt at tage i banken.

Så sørg for at ordne så mange tramites online i din netbank som mulig. Faktisk så bruger argentinerne det engelske ord, home banking, for netbank!

Bliv bedre til spansk inden du tager til Argentina! Prøv private spansk timer på italki.com:

#24 Folk der råber i trafikken

Tag det ikke personligt hvis nogle råber ad dig i trafikken!

Porteñoerne er normalt meget aggressive når de navigerer igennem Buenos Aires’ kaotiske gader.

Overvejer du at flytte til Buenos Aires? Her er 30 ting du bør vide om at bo i Buenos Aires inden du tager afsted!

#25 At bande og andet slang

Porteñoerne bander en hel masse! Altså virkelig en hel masse!! Og de fleste af de udtryk som bliver brugt i hverdags spansk i Argentina, er det bedst ikke at oversætte eller tænke over betydningen af!

Hvis du stadig skulle være nysgerrige, så læs mere om slang i Argentina (link på engelsk)!

#26 Offentlig transport

Det vil spare dig meget tid, hvis du hurtigt lærer at bruge både busser og metroen i Buenos Aires. Offentlig transport er en af de letteste måder at komme rundt på. Buenos Aires’ mange buslinjer vil tage dig over alt i byen.

Porteñoerne henviser normalt til bybusserne som colectivos. Men et slangord for bus som også er meget brugt er bondi. Og metroen kaldes el subte.

Overvejer du at flytte til Buenos Aires? Her er 30 ting du bør vide om at bo i Buenos Aires inden du tager afsted!

#27 Fodbold er så meget mere end et boldspil

Måske har du allerede hørt om Superclásico? Den berygtede fodboldkamp mellem Argentinas to største fodboldhold: La Boca og River Plate.

I Argentina er fodbold så meget mere end blot et boldspil. Fodbold er et politisk standpunkt. Og til en vis grad, så repræsenterer fodboldholdene også økonomiske og politiske stereotyper i det argentinske samfund.

Og du kan virkelige komme i problemer, hvis du udtrykker sympati for ét fodboldhold, imens du er sammen med tilhængere af et andet hold – sig ikke, at jeg ikke advarede dig!

#28 Mercado Libre

Jo længere du bor i Buenos Aires, des mere vil du begynde at blive afhængig af appen og hjemmesiden Mercado Libre. Her kan du finde næsten hvad som helst fra nyt til genbrug. Det er lidt ligesom dba.dk – bare med et pænere design! 

Du kan sorterer dine søge resultere på Mercado Libre til at være efter område og finde den billigste mulighed tætteste på dig og derved spare forsendelsen.

Overvejer du at flytte til Buenos Aires? Her er 30 ting du bør vide om at bo i Buenos Aires inden du tager afsted!

#29 Tøj og online køb fra udlandet

Kvaliteten af tøj i Buenos Aires er ikke den bedste. Og du vil nok også have svært ved at finde dine internationale ynglings brands. De store sports brands såsom Nike og Adidas er at finde, men bliv ikke overrasket hvis kvaliteten ikke er den samme som du er vant til fra Danmark.

At købe ting fra udlandet via Amazon, eBay etc. kan også være noget af en udfordring. Hvis du køber noget fra udlandet og sender det til din addresse i Buenos Aires, skal du hen og hente det på det international postkontor tæt ved Retiro stationen. Og du skal betale omkring 50% i toldafgift for det, du har købt.

Så husk at medbring dit ynglings tøj, når du flytter til Buenos Aires!

#30 At finde et arbejde i Buenos Aires

Før du flytter til Buenos Aires, bør du vide, at det kan være virkelig svært at finde et arbejde i Buenos Aires – ikke umuligt, men svært!

På grund af den konstante økonomiske krise i Argentina, så den det være svært som udlændige at finde et arbejde og lønnen er virkelig dårlig.

De fleste virksomheder i Argentina er kun villige til at betale dig i argentinske pesos, hvilket virkelig ikke kan anbefales. Den høje inflation i Argentina vil hurtigt tage hele din købekraft.

Det bedste tip er enten at søge for online jobs eller freelancer gigs som betaler i udenlandsk valuta (enten USD, danske kroner, Euro etc.) eller at søge efter jobs i Buenos Aires, hvor de kraver et højt niveau engelsk.

Læs 10 ting du bør vide om at arbejde i Buenos Aires.

Overvejer du at flytte til Buenos Aires? Her er 30 ting du bør vide om at bo i Buenos Aires inden du tager afsted!

Det var de 30 ting som jeg synes, at du bør vide om at bo i Buenos Aires. Har du nogensinde overvejet at flytte til Buenos Aires?

Eller planlægger du måske at flytte her? Manglede jeg noget vigtig information om at bo i Buenos Aires som du gerne vil tilføje?

Eller er der noget du gerne vil spørge om?

Del gerne din historie, idéer eller tips i kommentarerne herunder!

Synes du om den her post? Del den gerne på Pinterest!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.